jordsnurra.blogg.se

Nyår 2014-2015 - københavn

Publicerad 2015-01-08 14:04:25 i Allmänt,

Den sista resan för 2014 och den första för 2015 blev Köpenhamn med mina vapendragare Jonna och Joline för att fira nyår, ladda batterierna och umgås. Eftersom att vi var där i 6 dagar så blev det inte så späckat schema, vi tog det lite som det kom och planerade inte särsklit mycket. Vi hade absolut kunnat göra fler saker av det typiskt turistiga, men vi ville hellre känna in staden och bara ta det lugnt. 
 
De första fyra nätterna bodde vi på ett hostel, vi hade inga förväntningar alls. Tanken var att bo billigt de första fyra nätterna och sen checka in på ett lite finare lägenhetshotell de sista två nätterna. Hostlet vi bodde på var helt fantastiskt och över alla förväntningar. Receptionen var i baren/ restaurangen/ loungeutrymmet och känslan var en blandning av Söder och Berlin. Som vanligt var det mycket folk från hela världen så det är en väldigt familjär och social atmosfär. 
 
I väntan på att få checka in. Ett paradis för hipsters och backpackers. Det var inte bara folk som bodde på hostlet som hängde där, köpenhamnbor och andra turister tog sig gärna en sväng förbi stället för att socialisera sig lite. 
 
Stället är öppet 24/7 och de slutar servera alkohol 05:00, av skylten att döma så öppnar de serveringen tidigt på morgonen igen.
 
Första kvällen spelade vi biljard med en av de arbetande bartenderna och två backpackers. Tre torsk och en stark seger. 
 
Första heldagen spenderades mestadels på Strøget, Köpenhamns mest kända shoppinggata. Kan jämföras med Drottninggatan, mycket turister men också mycket bra butiker. 
 
Spontanbesökte en kyrka som råkade ha illuminati överrallt. 
 
Här var schemat för nyår på hostlet. De bjöd på gratis middag varje kväll för de som satt vid "rätt" bord. På nyår bjöds det på vitlöksstekta scampiräkor med någon creme, stek med rostad potatis och sallad med blåbär och något grötliknande sött till efterrätt. Inte fy skam, stämningen var god och vi satt vid samma bord som 3 fransmän, en tysk, en från nya zeeland, en amerikan och två kanadensare. Och så vi då, tre svenskar, varav två bosatta i Norge. Bra mix :)
 
Klassisk pose med klassisk dansk öl i handen. Påväg till nyårsfirande. Deras tunnelbanor är helt enorma, de måste vara typ dubbelt så breda som stockholms tunnelbanor. 
 
På vägen hem från queer-klubben så hittade vi en gran som vi bestämde oss för att vandra med ett tag. 
 
Under våra 4 dagar på hostlet så lärde vi folk vårt älskade kortspel "banka bäver". Här med två killar från Sundsvall. Men vi har spridit till Schweiz, USA, Canada, Italien och Tyskland också med min icke-korrekta översättning "kill the beaver", alternativt Jolines "spank the beaver". 
 
Vi besökte också Kristiania, fristaden. Där inne finns tre regler; inte fota, inte springa (när man är hög så kan en springande människa vara panikframkallande, fun fact) och att ha kul. Den här byggnaden ligger precis utanför ingången. Där inne var det ganska trasigt och lite halvsunkigt men stämningen var bra. Det fanns små bodar med militärnät över sig, säkert 10 styckern, dit man kunde gå för att köpa gräs av alla dess slag. Folk gick runt och rökte på som om det vore cigaretter. Våra tankar efter besöket var följande: 1. hur ansöker man om jobb? 2. hur ser en arbetsintervju ut? 3. hur får de betalt? är det provition, procent eller kanske gratis gräs? 4. vad har de för arbetstider och avtal? --> vi hittade tyvärr ingen som kunde svara på våra frågor men vi ska gå till botten med det här en vacker dag. 
 
De sista två nätterna checkade vi ut från vårt livliga hostel och checkade in på ett lägenhetshotell i utkanten av staden. Eftersom att vi inte hade några busskort så promenerade vi överallt, inte mig emot. Numera kan jag stoltsera med att hitta ganska bra till fots i Köpenhamn! Här går vi längs en gammal militärfästning som är konstgjort byggd som en stjärnformad ö. Det speciella med den fästningen var att kanonerna kunde riktas in mot staden och slottet, utifall att fienden skulle lyckas tränga sig in i staden. 
 
Vi besökte designmuséet, någonting som jag längtat efter. Det var inte bara dansk design, mer övergripande skandinavisk med fokus på möbler och kläder. 
 
Av en slump så gick vi förbi den gigantiska (!!) marmorkyrkan som var hur fin som helst. Den ligger precis vid slottsgården och vattnet så läget var superfint. 
 
I Nyhamnen har de börjat med en kärleksbro. Skriv ditt namn tillsammans med din kompis/partners, häng fast låset i stängslet och släng nyckeln i vattnet för att symbolisera evig vänskap/ kärlek.
 
När vi bodde i lägenhet så satsade vi på att laga egen middag. Första kvällen blev det laxpasta, andra kvällen ravioli med en liten köttstuvning. Matlagning är ändå rätt kul när man har tid. 
 
Sista dagen flög Joline och Jonna hem till Oslo redan vid 7-tiden. Mitt tåg hem till Stockholm gick inte förrän 15:30 så jag passade på att äta en lång hotellfrukost, ta ett bad med inpackning innan jag promenerade ner till hamnen och satte mig på denna brygga och läste i solskenet. Fick lite färg på kinderna och fräknarna var inte sena med att visa sig lite.
 
Lite kort sammanfattat med bilder, lättöverskådligt och bra. På nyårskvällen så käkade vi, som jag skrev, middag på hostlet, vi åkte runt lite innan vi kollade på fyverkerierna vid Rådhusplatsen. Vi valde att gå till Kødbyn, köttbyn:), som är gamla industrilokaler dit inte så många turister hittar. Vi skulle till en queer-klubb som hetter Warehouse 9, vi hade tur som stötte på en kille på vägen som var stammis där för klubben låg gömd nästan längst in i området, och det enda som vittnade om att vi kommit rätt var en liten skyld breve dörren där namnet på klubben stod. Där handlade det bara om att släppa loss och dansa, inte ens i närheten av en ytlig Stureplansklubb. Garderoben bestod av en klädstång och väskorna la man vid ett bord intill, det var nästan bara stammisar där och stämningen var verkligen så härlig. Vi dansade (fuldansade :))) tills fötterna värkte och vi åkte tillbaka till hostlet, avslutade med en skål tillsammans med våra nyfunna kompisar som fortfarande var vakna, innan vi la oss och sov. Länge och gott. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mathilda

21-årings reseblogg, uppdateras sporadiskt. Nästa resa: INDIEN!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela